Джон Кери: Кризата с бежанците е световен проблем

Джон Кери: Кризата с бежанците е световен проблем

Кризата с бежанците, пред която е изправен ЕС, е от световен мащаб и не засяга само страните от Европа и Близкия изток, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде Франс прес във вторник.

"Това е тест за всички нас", заяви Кери на съвместна пресконференция с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер във Вашингтон.

Кери призна, че Йордания, Ливан и Турция са били първите, усетили отражението на притока на сирийски бежанци, защото вече четири години приемат милиони хора, бягащи от конфликта, унищожил тяхната страна. Но "това е световен проблем, а не проблем само за една или друга страна", подчерта първият американски дипломат, който от месеци се бори за дипломатическо решение на кризата в Сирия.

Москва и Вашингтон се споразумяха за прекратяване на огъня, което влезе в сила в Сирия в събота. След влизането му в сила ООН изпраща хуманитарна помощ на десетки хиляди сирийци.

САЩ са подложени на натиск да ръководят евентуално спешно намиране на международно решение за кризата със сирийските бежанци в Европа. В противен случай има опасност от срив на страни в Близкия изток и ЕС, предупреждава АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят