Джон Кери оцени коментарите на турския премиер за ционизма като "възмутителни"

Джон Кери и Ахмет Давутоглу на пресконференция в Анкара

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ намират за "възмутителни" коментарите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за ционизма като престъпление срещу човечеството, предаде Ройтерс..

"Ние не само не сме съгласни с това, ние го намираме за възмутително", каза Кери на пресконференция с турския външен министър Ахмет Давутоглу в Анкара, като добави, че е повдигнал "много директно" този въпрос пред Давутоглу и ще направи същото с премиера Ердоган на срещата си по-късно с него.

Кери заяви, че подобни изказвания затрудняват усилията за постигане на мир в Близкия изток. Той подчерта, че е нужно да се поддържа дух на толерантност и това се отнася за всички публични изявления на всички лидери.

Американският държавен секретар каза, че въпреки изявленията на Ердоган той се надява Турция и Израел да намерят начин да възстановят предишните си близки отношения.

"Подобно на ционизма, антисемитизма и расизма, става неизбежно и ислямофобията да започне да бъде разглеждана като престъпление срещу човечеството", заяви Ердоган по време на форум на Съюза на цивилизациите на ООН във Виена в сряда.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?