Джон Кери: Примирието в Сирия не е мъртво

В Ню Йорк заседава Международната група за подкрепа на Сирия

Джон Кери: Примирието в Сирия не е мъртво

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че примирието в Сирия не е мъртво след срещата на Международната група за подкрепа на Сирия в Ню Йорк, която бе председателствана от него и от руския му колега Сергей Лавров, предаде Франс прес.

Кери добави, че смята да се срещне отново с Лавров тази седмица.

"Беше доста драматична среща, премина в тягостна обстановка. Има ли все още шанс? В момента не съм в състояние да отговоря на този въпрос, но трябва да направим всичко за спасяване на примирието", каза френският външен министър Жан-Марк Еро.

Той добави, че "договарянето между американците и руснаците е достигнало границите си" и осъди липсата на информация за преговорите между Вашингтон и Москва.

Мониторингът на примирието трябва да се разшири, той не може повече да се извършва само от Русия и САЩ, заяви Еро, цитиран от Ройтерс.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер бе песимист за примирието.

"Ще трябва да преценим има ли начини да се върнем към преговори за примирие или вече няма надежда за това", каза Щайнмайер преди срещата в хотел в Ню Йорк.

Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че ще има нова среща на Международната група за подкрепа на Сирия в петък в Ню Йорк.

"Вчера бяхме дълбоко възмутени от обстрела на хуманитарния конвой в района на Алепо. Това напълно променя ситуацията. Всички страни, имащи отношение към междусирийските преговори, са дълбоко обезпокоени. Режимът на прекратяване на огъня е застрашен, но трябва да се даде шанс на страните", каза Де Мистура, цитиран от ТАСС.

В днешната среща участваха външните министри на 20 страни, представители от по-нисък ранг на Китай, Иран и Обединените арабски емирства и представители на ООН и Арабската лига.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че планът на САЩ и Русия е единственият вариант за слагане край на насилието в Сирия.

"Усещането на срещата беше, че никой не иска да се откаже от това" примирие, каза той.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?