Джон Кери: Шпионският скандал не трябва да помрачава търговските преговори с ЕС

Джон Кери

Европейците не трябва да позволяват притесненията им от предполагаемото подслушване от разузнаването на САЩ да хвърлят сянка върху предстоящите търговски преговори между САЩ и ЕС, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

"Това е търговско партньорство. То има потенциал да помогне на всички страни", заяви Кери във Варшава, където пристигна снощи на посещение. Той подчерта, че партньорството "наистина е отделно от всякакви други проблеми, за които хората се притесняват", визирайки обвиненията, че разузнавателни агенции на САЩ са шпионирали официалните комуникации на някои страни от ЕС.

По повод на дейността на американското разузнаване в Европа, Полша и САЩ са се споразумели за двустранни консултации по дейността на специалните служби. Полският външен министър Радослав Шикорски заяви на съвместна пресконференция с Кери, че е взето решение "за по-близки консултации между нашите служби и за обсъждане на начините за борба с общите заплахи". Според Шикорски по-тясното двустранно сътрудничество в тази сфера ще помогне да се гарантира, че то "е открито, а личният живот на гражданите не е обект на интерес".

"Ние искаме да защитаваме нашите граждани, като запазваме при това необходимия баланс между тази защита и защитата на правото на личен живот. Стараем се да запазваме това равновесие", увери Кери.

Американският държавен секретар добави, че отбранителните компании от САЩ ще се опитат да получат големите търговски договори, които Полша предложи на търг. Американските планове за противоракетна отбрана в Европа, от които Полша е част, продължават да са актуални и САЩ ще изпълнят обещанията си, добави Кери. Работата е започнала през октомври и през 2018 година ще бъде разположено всичко, което се е планирало. Тогава в Полша вече ще действа щитът на противоракетната отбрана, заяви Кери.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят