ДЗИ обмисля навлизане в 5 балкански държави

ДЗИ обмисля навлизане не само в Македония, но и в Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Това каза днес Емил Кюлев, председател на Съвета на директорите и Главен изпълнителен директор на компанията пред журналисти.

Според него банковата система в Македония се нуждае от рязка капитализация и по препоръка на МВФ и СБ до края на май много от нейните банки трябва или да се обединят, или да бъдат затворени. По думите му стойността на банките там е от порядъка на 15-20 милиона евро. Там по-големият проблем е високата безработица и политическата ситуация - рискове, които финансистите трябва да отчитат, каза Кюлев. По думите му част от преговорите на финансовата група с някои финансови структури са в голяма степен на завършеност.

Сред приоритетите на "ДЗИ-Росексимбанк" е и отваряне на групата към европейските фондови пазари, допълни той.

Попитан за кадровите промени в банката на финансовата група Кюлев заяви, че ДЗИ е преминала през първия етап от развитието си и вече се нуждае от нови хора, главно с опит в продукти, ориентирани към населението и банкирането на дребно.

От 1 март към ръководството на Росексимбанк ще се присъедини Красимир Ангарски, който до края на 2004 г. беше главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Според Емил Кюлев около 66 на сто от населението не се застрахова, което говори за потенциал на пазара, в контекста на присъединяването на България към Европейския съюз. Освен това ще се увеличи и броят на задължителните застраховки заради изискванията на ЕС, както и лимитите на застраховане, каза той. Това ще доведе до естествена консолидация на застрахователните, тъй като освен водещите 5-6 компании, пазарният дял на всички останали е под 1 на сто, допълни Кюлев.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?