E-платформа за обществени поръчки е блокирана от жалба

E-платформа за обществени поръчки е блокирана от жалба

Търгът за изграждане и въвеждане на централизирана национална електронна система за обществени поръчки е блокиран заради подадена жалба. Това показва регистърът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

През август Агенцията за обществени поръчки пусна поръчка за изграждането на електронна платформа с прогнозна цена за 5.5 млн. лв. Офертите трябваше да бъдат отворени в началото на октомври.

Компанията "Си Ай Ти", собственост на Иван Цанков, е подала жалба срещу условията на търга в КЗК. По тази причина процедурата е спряна до решаването на спора.

Пълната електронизация на всички процеси, свързани с обществените поръчки, е едно от ключовите обещания на правителството в план за действие на България за участие в глобалната инициатива "Партньорство за открито управление". Планът беше приет през юли.

Пускането на е-платформа за обществени поръчки е планирано да се случи до средата на 2018 г. До тогава факт трябва да станат и проверките на участниците в търгове над определени стойности, така че да се разкриват реалните им собственици.

Е-платформа за търговете ще е задължителна за използване както от публични, така и от секторни възложители.

Споделяне

Още от Бизнес