ЕБВР взема дял от застрахователния бизнес на "Еврохолд"

ЕБВР взема дял от застрахователния бизнес на "Еврохолд"

"Еврохолд България" и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са пред подписване на окончателно споразумение за влизане на финансовата институция като акционер в дружеството "Евроинс Иншурънс Груп" АД (EИГ), което обединява застрахователния бизнес на групата.

Сделката за миноритарния дял срещу инвестиция до 30 млн. евро вече е одобрена на всички корпоративни нива и от двете страни, остава да се парафира и да се пристъпи към изпълнението на постигнатите договореност, съобщиха от "Еврохолд" в петък.

Вложението на ЕБВР в "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) ще влезе като увеличение капитала на застрахователната група като "Еврохолд" също ще участва в процедурата с допълнителни до 12 млн. евро. В съобщението на "Еврохолд" не се посочва след тази операция какво ще е разпределението на капитала.

Според финансовия отчет на ЕИГ за 2020 г. в активите му са застрахователни дружества в Румъния, Русия, Гърция, Грузия, Беларус, Украйна и Северна Македония. Мажоритарен акционер с 95.95 на сто е "Еврохолд", останалите 4.05 процента са на "Басилдон холдинг". За миналата година застрахователната група отчита 23% ръст на премийния приход от 847.7 млн. лв. на 914.4 млн. лв., но въпреки това та отчита загуба от 28 млн. лв. при 16 млн. лв. печалба година по-рано.

ЕИГ ще използва набраните чрез вдигането на капитала и участието на ЕБВР средства предимно за развитие и растеж на най-голямото си дъщерно дружество "Евроинс Румъния", както и за укрепване на пазарните позиции на холдинга в Югоизточна Европа, допълва се в съобщението.

ЕБВР беше една от институциите, които осигуриха финансиране на "Еврохолд" за придобиването на енергийния бизнес на ЧЕЗ Груп в България в сделка за 350 млн. евро,, която бе приключена през юли тази година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?