Един хърватин в ареста за убийството на български полицай?

Един от хърватските граждани, за които МВР съобщи, че издирва като опасен престъпник, е задържан за убийството на полицая от столичното Шесто РПУ Кирил Живков. Има ДНК-проби, които категорично доказват това, съобщи след завръщането си от Хърватия главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Ген. Борисов заяви, че категорично един от членовете на пусната за издирване хърватска група е убил служителя от Шесто РПУ Кирил Живков. Той бе застрелян заедно с криминално проявения Асен Петров-Шаки, подозиран пък за екзекуцията на оръжейния търговец Фатик.

По информация на БТА, задържаният хърватин е Иван Мозе.

Заловен е "съпричастен" към екзекуцията на бай Миле

28-годишен мъж на име Георги е бил задържан в Кърджали при операция на антитерористите от НСБОП по "издирването, локализирането и задържането на уличени в съпричастност към дръзкото убийство на Милчо Бонев и неговите бодигардове". Предстои да бъдат проведени следствено-оперативни действия за изясняване, документиране и доказване на неговото участие в извършеното тежко престъпление, съобщи МВР. Хърватите също са подозирани за показното убийство на шестима души в софийски ресторант.

"Аз съм дал дума на гроба на това момче, че ще ги хвана", каза Борисов, цитиран от БНР в четвъртък. По думите му "сто процента са доказателствата" за единия задържан, сега остава да бъдат заловени другите. Името на арестувания обаче той не съобщи.

След като избухна скандал между София и Загреб, че МВР окачи на сайта си 12 снимки на хърватски граждани, заподозрени като автори на поръчкови убийства у нас, за издирване останаха трима хървати и един българин - избягалият от СДВР Бранко Вуянович, Иван Мозе и Роберт Матанич, както и българинът Красимир Станчев. След справки, подозренията към други осмина отпаднали, обяви МВР в София.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който бе в Загреб да потушава скандала с хърватските си колеги след публикуваните снимки на 12 техни граждани, заподозрени в убийства, е изразил съжаление за станалото пред вътрешния министър на Хърватия Мариян Млинарич.

След краткия им разговор е станало ясно, че е "бил обменен оперативен материал и "че е допусната грешка от информационния отдел на МВР, за което Борисов изказа своето съжаление". Това заяви говорителят на хърватското МВР Златко Мехун пред Би Ти Ви в четвъртък. Двамата изразиха съвместно желание и готовност за бъдещо успешно сътрудничество между двете страни, допълни Мехун. Приета е била поканата на министър Георги Петканов колегата му Мариян Млинарич да направи официално посещение у нас на 26 и 27 октомври.

Въпросният виновен информационен отдел по всяка вероятност е Дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността", сред чиито приоритети са информационната дейност, а също и "стимулиране на гражданската активност за съдействие на полицията".

Без заповед от висш началник обаче пресцентърът не би публикувал оперативна информация като снимки и данни за заподозрени в извършването на поръчкови убийства лица, при това с призив за помощ от гражданите да окажат съдействие. Решението за това се взима от оперативните, а не от информационните служби в МВР.

Двамата оперативни работници от ДНСП, които са били в Загреб и са получили оперативна информация поне за осем хърватски граждани без да предупредят, че ще я тиражират, спокойно са могли и да осуетят и разследване, водено в Загреб.

В опит да защити действията на българското МВР депутатът и бивш директор на РДВР Наско Рафайлов лансира версията, че самоличността на невинните хърватски граждани, които в родината си дори нямат досиета, е била използвана от килъри. Той очаква потвърждение на тази защитната теза, въпреки твърдението и на самите нарочени, и на хърватското МВР, че част от тях дори нямат задгранични паспорти.

Тримата все още търсени като заподозрени в тежко престъпление хървати, както и някои от осемте отпаднали от издирване обаче, според източници от българското МВР, са идвали в страната ни. Някои дори имали печат само за влизане, което навежда полицията на мисълта, че или още са тук, или са идвали многократно нелегално. При това изобщо не са се регистрирали адресно, както изисква законът в България. Това бе и единственият мотив, освен снимките с оръжието на хърватите, посочен като причина да бъдат пуснати за издирване. От МВР в Загреб заявиха, че част от търсените имат дребни провинения, но няма данни да са извършили убийствата, за които ги подозират в София.

Затова Рафайлов смята, че няма скандал между София и Загреб.

Бившият полицай изтъкна, че е нормално от оперативна гледна точка МВР не да обвини, а да заподозре и да започне издирване на определен кръг лица, за които има оперативни данни, че са извършили убийство.

В отговор на въпрос дали това трябва да се съобщава на медиите, при положение, че доста от тези хора не достигат до съда, Рафайлов обясни един "изключително интересен оперативен прийом". Това било да се създаде обстановка, като тази с хърватите. "Органи на оперативните служби опубличиха имена и лица на извършители, евентуални, на убийства, с което създадоха определена обстановка и ги поставиха в една ситуация, в която очевидно по този начин. . . искат да решат проблема с пребиваването и действията на тази група на територията на страната".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: