Един милион южносудански бежанци са подслонени в Уганда

Един милион южносудански бежанци са подслонени в Уганда

Броят на бежанците от Южен Судан, намерили убежище в Уганда, достигна 1 милион, съобщи днес ООН, предупреждавайки, че това е една от най-бързо разрастващите се бежански кризи, предаде Асошиейтед прес.

Угандийските власти казаха, че изнемогват от наплива от хора, които бягат от гражданската война в Южен Судан. Още 1 милион южносуданци са намерили подслон в Судан, Етиопия, Кения, Конго и Централноафриканската република.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова международната общност да дари повече средства за хуманитарно подпомагане. Комисариатът съобщи, че средно по 1800 южносудански граждани пристигат в Уганда през последните 12 месеца. Според световната организация са необходими 674 милиона долара тази година в помощ на Уганда да се справи с бежанците, но досега е събрана само една пета от тази сума.

Десетки хиляди хора бяха избити и милиони - разселени, в резултат на гражданската война, избухнала в Южен Судан през декември 2013 г. само три месеца след независимостта на страната.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?