Един загинал и трима ранени при опит за покушение на карикатурист в Копенхаген

Премиерът на Дания: Това е терористичен акт

Един загинал и трима ранени при опит за покушение на карикатурист в Копенхаген

Стрелба избухна в датската столица Копенхаген близо до мястото, на което се състоял дебат относно ислямизма, в който участвали посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай и шведският карикатурист Ларс Вилкс, предадоха световните агенции.

В съобщение в Туитър френският посланик написа, че е невредим. Той е чул най-малко 50 изстрела. По данни на датската полиция, изстрелите са били над 200. Входната врата е надупчена като решето от куршумите. След стрелбата участниците във форума са залегнали на земята. Нападателите, които били двама, са успели да избягат с автомобил "Фолксваген Поло” и сега се издирват. По-късно изоставената кола беше намерена.

Нападението е било покушение срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, предаде ТАСС, като се позова на полицията на Копенхаген.

Един гражданин е загинал. Ранени са трима полицаи. Карикатуристът Ларс Вилкс породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи порока Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана.

"Тези хора стреляха по нас. Имаха намерението да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат", разказва френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с АФП.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит заяви, че случилото се е терористичен акт.

"Дания днес стана жертва на циничен акт на насилие. Всичко ни кара да вярваме, че стрелбата е била политическо нападение и преди всичко терористичен акт“, каза Хеле Торнинг-Шмит.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа е потресена. "Нашата решителност в борбата срещу екстремизма само се засили след случилото се. Ние ще се противопоставим на заплахата заедно“, заяви Туск.

По неговите думи , терористичното нападение е насочено срещу свободата на словото и свободата на себеизразяване. Туск изрази съчувствие и подкрепа към народа на Дания и към близките и роднините на загиналия и пострадалите.

Датската полиция на свой ред обяви, че само един въоръжен човек е замесен в нападението и разпространи снимка на заподозрения извършител на стрелбата. На нея се вижда мъж в тъмен на цвят анорак, носещ виненочервена на цвят балаклава и черна чанта.

Все още продължава издирването на нападателя. Той уби 40-годишен мъж и рани трима полицаи. Присъстващи твърдят, че той е крещял на арабски. Произведени са над 30 изстрела, писа журналистът от "Дагенс Нюхетер" Матиас Велско в "Туитър". Все още не е ясно колко точно души са заподозрени, отбелязва Велско. Автомобилът, с който нападателят е избягали, е бил открит в близък квартал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят