Единайсет от 13-те блокирани миньори бяха спасени

Единадесет от тринадесетте миньори, блокирани от пет дни в наводнената каменовъглена мина Западная в руската Ростовска област, бяха открити живи от спасителните екипи, според уточнени данни на агенция РИА-Новости.

Един от миньорите е бил намерен мъртъв, а още един продължава да е в неизвестност.

От спасените един миньор е в тежко състояние. Никой от извадените на повърхността не е можел да се движи сам след прекараните пет денонощия под земята.

Спасителните екипи открили миньорите в галерия, където те се подслонили след наводнението на шахтата, в която работели. Спасителите следвали указанията, които миньорите били написали по стените.

РИА-Новости съобщи малко по-рано, че са спасени 12 от останалите под земята 13 миньори.

В момента на инцидента в рудника работели 71 души. 25 от тях успяха да излязат сами на повърхността, а спасителите извадиха в събота други 33-ма.

От четири дни спасителните екипи копаеха тунел, наречен "тунел на надеждата", дълъг около 60 м в скалата, за да открият останалите под земята 13 души.

Инцидентът в мина Западная стана на 23 октомври, когато тя беше залята от ледените води на подземно езеро.

При друг инцидент в сряда, мощна експлозия разтърси мина в източен Сибир, като поне пет миньори загинаха, предаде Би Би Си.

Според първоначалните съобщения в мината е избухнал метан. По време на инцидента там са работили 64 миньори, на 750 метра дълбочина.

Според ИТАР - ТАСС в мината е имало 71 миньори. С изключение на петимата загинали, всички останали са извадени живи, като петима от тях са в тежко състояние.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?