Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Една по-слаба година за общинската икономика в София

0 коментара
Една по-слаба година за общинската икономика в София

Влошаване на резултатите на общинските фирми през миналата година показват отчетите им, които трябва да бъдат приети от Столичния общински съвет в четвъртък. Като се изключат общинските болници и поликлиники, общият финансов резултат на 19-те общински фирми е загуба от над 30 млн. лева. За сравнение през 2016 г. отрицателният резултат е бил с 23 млн. лева по-малък.

Без изненада отрицателният резултат на общинските фирми се дължи основно на голямата загуба, отчетена от гиганта сред тях - "Топлофикация". Въпреки това топлоснабдителното дружество показва подобрение на финансите.

Част от компаниите, които през 2016 г. са били на печалба, обаче са на минус през миналата. Сред тях са три от четирите транспортни дружества. Голяма част от останалите фирми, макар и на печалба, е влошила резултатите си.

Без голямата тежест "Топлофикация", резултатът на общинските дружества е около 5 млн. лева обща печалба за 2017 г. при 23 млн. лева за 2016 г.

Общият резултат на общинските лечебни заведения като цяло се подобрява, но това се дължи основно на свиването на загубата на няколко болници като "Шейново" и ІV и ІІ Многопрофилни болници за активно лечение. Част от лечебниците на печалба обаче намаляват положителните си резултати на годишна база.

Печалба от паркиране и билети

Единственото печелившо транспортно дружество на София е "Център за градска мобилност". Това е и компанията с най-голям финансов резултат за миналата година.

Тя отчита печалба от 12.187 млн. лева за 2017 г. при 11.825 млн. лева година по-рано. Двете основни приходни пера на дружеството са паркирането в синя и зелена зона и средствата от билети и карти за градския транспорт.

Според отчета на дружеството за миналата година то е събрало около 24.3 млн. лева от паркиране. От тях около 17 млн. лева са от паркиране и скоби за неправилно спрелите в синя и зелена зона коли. Постъпленията по това перо са намалели с около 1.4 млн. лева за година. Общо местата за паркиране в платените зони за миналата година са били 21 504, от които 144 са за хора с увреждания. Излиза, че от едно паркомясто приходите са около 800 лева на година. От служебен абонамент са събрани около 5.2 млн. лева, а от принудително преместени коли с т. нар. "паяци" са постъпили 1.53 млн. лева.

Средствата от карти и билети за градския транспорт са около 26 млн. лева. Така общите постъпления на дружеството надхвърлят 50 млн. лева.

Разходите му са за персонал, поддържане на синята и зелената зона и плащане на общинските и частни транспортни оператори.

Транспортни неволи

За разлика от "Центъра за градска мобилност" трите общински транспортни оператора са на загуба. За "Столичен електротранспорт", който осигурява превоза с трамваи и тролеи, отрицателният финансов резултат е за втора поредна година. Загубата на дружеството за 2017 г. е 6.166 млн. лева при 4.46 млн. лева година по-рано. Основната причина за това е в свитите приходи на дружеството, което е съкратило или спряло част от обслужваните линии заради строителството на метрото. В същото време то получава пари на км пробег и промяната или спирането на линиите води до по-малко постъпления.

Повечето трамваи в експлоатация през миналата година возят пътници повече от 24 години. Близо половината тролейбуси също са над тази възраст. 183 от 311 трамвая са изминали повече от 1 млн. км през 2017 г.

Одиторът, заверил отчета на дружеството, отбелязва, че то не изпълнява условията по заем, чийто размер не се посочва, с ЕБВР от 2009 г., които изискват поддържането на определени финансови показатели. Обръща се внимание, че това може да направи предсрочно изискуем кредита, ако общината не осигури подкрепа.

На загуба от над 5 млн. лева през 2017 г. е и "Метрополитен". Година по-рано дружеството, което експлоатира столичното метро, е отчело печалба от около 2.2 млн. лева. Отрицателният резултат за 2017 г. се обяснява основно с големите инвестиции в третата линия на подземната железница. Дружеството получава приходи от продажба на билети и карти за метрото - над 50 млн. лева, както и от реклама и наеми на съоръженията си - 7 млн. лева.

Очаква се заради продължаващото строителство на метрото "Метрополитен" да е на загуба и през тази година.

Загуба от 503 000 лева при печалба от 152 000 лева през 2016 г. отчита и "Столичен автотранспорт". Тя се дължи, както на свиване на приходите, така и на увеличение на разходите. В отчета на дружеството е посочено още, че най-старите му автобуси са на 36 години. Средната им възраст е над 11 години, а през тази година се планира да бъде свалена заради купуването на нови превозни средства.

Общинският брокер

Значително намаление на печалбата отчита и дружеството "Софийски имоти". Положителният резултат на компанията за миналата година е 1.076 млн. лева при 9.047 млн. лева за 2016 г. Приходите са се сринали със 74.4% заради по-малкото постъпления от продажби. Причината е, че в дружеството почти не останаха скъпи имоти за продажба. Постъпленията от подобни сделки пък се влагат в парк "Възраждане", който беше открит преди няколко години, но все още не е окончателно завършен.

Така основният приход на "Софийски имоти" остават наемите, които на годишна база са нараснали с 5 на сто.

Бизнес планът включва намаляване на печалбата в следващите години до 350 хил. лева за сметка на инвестиции в придобиване и модернизиране на имоти. Общо планираните инвестиции за тази и следващите години са над 13 млн. лева.

"Топлофикация" съди 16 000 клиенти за година

По традиция най-голяма загуба сред общинските дружества отчита "Топлофикация". Резултатът на компанията все пак се подобрява и на годишна база успява да намали загубата си от 40.8 млн. лева през 2016 г. на 34.8 млн. лева през миналата година. Приходите на дружеството са нараснали незначително до 380.54 млн. лева. Разходите са намалели с около 2 млн. лева до 416.4 млн. лева. Задълженията на "Топлофикация" са почти 700 млн. лева, а най-голямото е дълг от 500 млн. лева към "Български енергиен холдинг".

За миналата година дружеството е завело над 16 000 дела срещу неизрядни клиенти, както и 9650 изпълнителни дела. Събрани са около 21.6 млн. лева от неплатени стари сметки.

Заради натрупаните загуби от над 354 млн. лева и отчетения отрицателен резултат за 2017 г. одиторът, заверил отчета на "Топлофикация" обръща внимание, че има "съществена несигурност, която може да породи съмнение относно възможността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.