Една трета от жилищата у нас пустеят

Всеки седми българин споделя дома си с друго поколение

Една трета от жилищата у нас пустеят

Около една трета от жилищата у нас са необитаеми, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

В същото време около 1.1 милиона души, т.е. един от всеки 7 българи, обитават жилища, които се споделят от повече от едно поколение.

Споделянето на едно жилище от няколко поколения е най-вече сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове.

С днешна дата 97.6 на сто от жилищния фонд у нас е частна собственост и само 2.4 на сто е собственост на държавата или общините.

Под наем живее само 18 на сто от населението у нас, показват още данните на НСИ.

Над 3.9 милиона е общият брой на жилищата у нас в края на 2018 г. От тях 2.6 милиона са в градовете, а останалите в селата.

Близо 1.2 милиона жилища стоя празни. От тях 653 хиляди са необитаемите домове в градовете и 567 хиляди - в селата. Това означава, че 32 на сто от жилищния фонд у нас е незает. В градовете всяко четвърто жилище стои празно (25%), докато в селата почти всяка втора къща е без стопанин (45%), показват още данните на НСИ.

През последните пет години цените на жилищата у нас непрекъснато растат, като от миналата година има забавяне на темпа на растеж, сочат данните на Евростат.

За 2014 г. увеличението на цените на апартаментите е било 1.4 на сто, през 2015 г. нарастването е с 2.3%, през 2016 г. ръстът е 7 на сто. Най-голямото поскъпване на жилищата е през 2017 г., когато цените са се увеличили с 8.7 на сто. През миналата година темпът на растеж на цените на жилищата намалява до 6.6 на сто.

Най-голям срив в цените на жилищата у нас е регистриран през 2009 г. Тогава те са поевтинели с една пета (20%), а година по-късно са паднали с още 10 на сто, показват още данните на Евростат.

Жилищният пазар у нас варира в доста широк ценови диапазон - от около 500 - 800 евро/кв. м в средно големи градове, до 1200 - 1500 евро/кв. м в скъпите квартали на София.

В същото време пустеещи къщи в селата у нас се продават на цени от 3000 - до 5000 лева, като в някои случаи цената е много по-ниска и дори е символична.

Въпреки огромния броя празни апартаменти през първото тримесечие на тази година у нас са построени и пуснати в експлоатация общо 640 нови жилищни сгради, сочат данните на НСИ. Най-активно остава строителството в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?