Едната от задържаните в Турция българки вече е освободена

Подозренията за връзки с тероризъм дошли заради техен приятел британец, с който били на почивка

Сн. БГНЕС

Една от двете задържани в Турция българки по подозрения в тероризъм е била освободена в петък, но в ареста засега остава дъщеря ѝ, съобщиха от Министерството на външните работи.

 

В Генералното консулство в Истанбул е получен и факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани.

 

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено, отбелязват от МВнР.

 

"Съдействието, което можем да окажем, е и по консулска линия, и по политическа, разбира се, но все пак се водят в момента следствени действия, така че възможностите, извън това да бъдем в контакт със задържаната и с нейното семейство, не са много големи, но е осигурена адвокатска защита, така че всичко, което е в рамките на закона и което можем да направим, на този етап е направено", каза българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред БНР.

 

Българките са били на почивка в турския курорт Дидим заедно с британеца Джоузеф.

 

Тримата са арестувани по подозрение за връзки с въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, която в Турция е обявена за терористична организация, но САЩ не я смятат за такава.

 

При задържането им са конфискувани телефоните им, компютрите и дигитални материали, пишат турските медии.

 

При разпитите дъщерята Мира обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи. Заедно с майка си Веселина и с приятеля си Джоузеф пристигнали на почивка в Дидим.

 

Британецът обяснил, че през 2015 г. е бил три месеца в Сирия като медик в помощ на местните. Той преминал през военно обучение, но не е участвал в никакви сражения. По думите му след това се върнал във Великобритания.

 

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че Мира и Джоузеф са обменяли съобщения с Партията на демократичния съюз на Сирия, която в Турция е обявена за терористична.

 

За майката Веселина към момента не са открити престъпни връзки и дейности, съобщават турските медии. Разследването по случая продължава.

 

Към момента срещу двете българки няма повдигнати обвинения, съобщи българското външно министерство.

 

По-рано бе съобщено, че съпругът на Веселина е подал сигнала в посолството ни в Анкара за задържането на жена му и дъщеря му.

 

Служител на посолството влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, откъдето е получил уверения, че състоянието на двете българки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, информират от МВнР.

 

Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.

 

Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове.

 

Максималният срок за задържане е 7 дни, след което българките трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление, добавят от МВнР.

 

Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски, се казва в последното засега съобщение от външно министерство.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?