Едва четвърт от домакинствата спестяват

Едва четвърт от домакинствата спестяват

Само 23% от българските домакинства спестяват всеки месец, показва проучване на компанията за потребителски кредити „Профи Кредит“. За сравнение в Полша 35% от домакинствата правят редовни спестявания, в Словакия – 50%, а в Чехия – 53%.

Проучването обхваща 4000 души между 18 и 65 г. в четирите държави и е изготвено от агенцията за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г.

Средно българите заделят по 146 лв. на месец. Всеки четвърти от анкетираните депозанти казва, че успява да отдели настрана под 50 лв. на месец. Други 37% пестят между 51 и 100 лв., а 15% - между 101 и 200 лв. Друга четвърт от спестяващите домакинства икономисват над 200 лв. месечно.

Половината от запитаните (50%) имат на свое разположение за свободни харчове до 100 лв. месечно, а само 3% от българите разполагат с повече от 1000 лв.

Според проучването свободните пари отиват най-често за детски стоки и храни и напитки. По-малко хора отделят средства за купуване на дрехи и почивки.

Междувременно, за първи път от банковата криза през юни 2014 г. насам спестяванията на домакинствата в банките през март намаляват. Спадането е с 82 млн. лв., сочи паричната статистика на БНБ.

Не е ясно дали намалението е временно или е начало на тенденция към раздвижване на потреблението и пренасочване на средствата към по-доходоносни инвестиции като например покупката на недвижими имоти.

В края на март 2016 г. общата сума на спестяванията на домакинствата е в размер на 42,8 млрд. лв., което е с 6% повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Паричната статистика за март показва и че депозитите на фирмите също са намалели в сравнение с февруари. Вложенията на компаниите са надолу с 231 млн. лв. за месец.

Намаляването на обема на депозитите се дължи най-вече на влошаването на доходността, смятат експерти.

Анализът на финансовия портал "Моите пари" показва, че доходността по срочните влогове е продължила да пада през март. Шест от банките са свалили лиxвитe си cpeднo c 0,20 - 0,30 пp. п. Четири от трезорите са пpeycтaнoвили пpeдлaгaнeтo нa доста oт пpoдyĸтитe cи зa физичecĸи лицa.

"Toзи пpoцec e ecтecтвeн зaвъpшeĸ нa пoнижaвaщитe ce вeчe пoчти 7 гoдини лиxвeни пpoцeнти пo cpoчни дeпoзити", коментират от "Моите пари".

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?