Едва по 10 акта годишно за родители, които не ваксинират децата си

Около 10 акта годишно се съставят на немарливи родители, пропуснали задължителните ваксинации на децата си, съобщи в понеделник главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод Европейската имунизационна седмица.

Актовете за първо нарушение са 50 лева, а за второ - 100 лева, но в ромските общности, където проблемът е най-сериозен, глобите са несъбираеми. Понякога актове се съставят и на личните лекари при доказана безотговорност при намирането на пациентите или неспазване на изискванията за съхранение на ваксините.

Всяка година в света умират 1.5 млн. деца, защото не са били ваксинирани, съобщи Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ в България. Мотото на Световната имунизационна седмица тази година е “Нека да спасим петото дете”, защото 20% от децата не се имунизират и е трудно да бъдат достигнати.

Радочай припомни, че преди три години у нас от морбили умират 20 деца. Тъй като заболяването е силно заразно, за да се предотврати разпространението на морбили, е нужно срещу тази инфекция да бъде имунизирано поне 95% от населението. Статистиката сочи, че ако през 1998 година в Европа са били регистрирани над 200 000 случая на морбили, в момента те са не повече от 7500. Амбицията е това заболяване да бъде елиминирано до 2015 година.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?