След като бе приет по спешност в болница

Едвин Сугарев прекратява гладната си стачка

Едвин Сугарев прекратява гладната си стачка

От утре Едвин Сугарев ще бъде захранен венозно, така че гладната му стачка се прекратява, съобщи БГНЕС, като се позовава на съпругата му д-р Мария Арсениева. Тя уточнила, че състоянието на Сугарев не е добро.

Сугарев апелирал фотографът Николай Генов да спре да гладува и децата му също да не се присъединяват към гладната стачка.

Обявилият преди 23 дни гладна стачка с искане за оставка на правителството Едвин Сугарев бе приет в сряда сутринта по спешност в болница, съобщи пред БНР дъщерята на Сугарев Тея.

В началото на седмицата той обяви, че е "горе-долу добре, на крака, макар и много отслабнал". Днес обаче състоянието му се е влошило и той по спешност бил приет в отделението по реанимация в Александровска болница.

Пред БТА директорът на болницата д-р Костадин Ангелов определи състоянието на Сугарев като стабилно, контактен е, започнато е лечение. По думите на д-р Ангелов няма опасност за живота на пациента.

"Той е на активно лечение в реанимационно отделение, включват се водни разтвори, тотално парентерално хранене, предприети са всички активни действия на нашите лекари в реанимация и към момента състоянието му е стабилно. Болничен диетолог ще изработи една специална диета за него, с която се надяваме той да да бъде захранен с оглед стабилизиране на състоянието му", каза Ангелов.

По-рано в сряда сутринта стана известно, че четири от шестте деца на Сугарев – Тея, Йоан, Кристиан и Стефан, също са се присъединили към протеста на баща си. Те се обърнаха към него с отворено писмо.

"Въпреки молбите, които отправиха към тебе интелектуалци, общественици и граждани чрез множество писма, решението ти да продължиш беше твърдо. Въпреки загрижеността и съветите на семейството ти и всички твои приятели решението да продължиш беше твърдо. Въпреки влошаващото ти се здраве решението да продължиш беше твърдо", се казва в писмото, разпространено от Тея Сугарева.

Децата му отказват да приемат, че думите на Сугарев остават нечути, като заявяват, че "въпреки съвета ти никой да не те следва в това гладуване решихме, че не можем да те оставим сам, и се присъединяваме“.

Пред БНР Тея Сугарева коментира, че са решили да се присъединят, така че протестът му да има по голяма сила пред обществото. Тя не е сигурна, че протестът на баща им ще бъде чут, но изрази надежда, че протестите няма да секнат и ще постигнат целта си.

"За мен връщане на назад няма. Хората искат повече прозрачност от политиците. Това е начин, по който гражданите могат да регулират властта. Правителството и този парламент доказаха, че не се способни на разбирателство, от гледна точка на назначенията, които прави, и законите, които приема", каза Сугарева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?