Египет девалвира валутата си заради 12 млрд. долара заем от МВФ

Египет девалвира валутата си заради 12 млрд. долара заем от МВФ

Египет девалвира валутата си с 48 процента, отговаряйки на ключово изискване, поставено от Международния валутен фонд (МВФ, за да получи заем от 12 милиарда долара, с които да подкрепи слабата си икономика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в четвъртък.

Централната банка на Египет обяви в комюнике решението си да въведе плаващ курс на египетската лира, за да гарантира "паричната и бюджетната стабилност". Мярката е част от програмата за икономически реформи, уточни Франс прес.

Миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристин Лагард би тревога за паричната криза, в която е изпаднала страната, съветвайки я бързо да девалвира валутата си.

Египетската централна банка обяснява в днешното си комюнике, че "либерализирането" на обменния курс е част от по-обхватен план за реформи, които ще гарантират макроикономическата стабилност чрез постигане на бюджетно консолидиране.

Според консултациите на АФП с редица банки след обявяването на новината доларът се е търгувал на официалния пазар в диапазона между 13,5 и 14 египетски лири. На черния пазар курсът на щатската валута тази седмица бе достигнал 18 лири.

Валутните резерви на Египет се стопиха през последните години до 19,6 милиарда през септември, а това е с 50 на сто по-малко, отколкото през 2011 година, преди революцията, предизвикала свалянето на президента Хосни Мубарак.

Голяма част от тези суми бяха похарчени в подкрепа на египетската лира спрямо щатския долар.

Кайро се опитва да получи заем от 12 милиарда долара за три години от МВФ, за да подкрепи разклатилата се икономика на страната.

Политиката на строги икономии, която е условие за получаване на кредита, включва реформи като намаляване на държавните субсидии и налагането на нов данък добавена стойност, уточнява АФП.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?