Египет посреща с безразличие петата годишнина от въстанието, свалило Хосни Мубарак

Египет посреща с безразличие петата годишнина от въстанието, свалило Хосни Мубарак

Египет отбелязва петата годишнина от революцията си с безразличие за мнозина и страх за други при управлението на авторитарен режим, който увеличи арестите в последните дни и забрани всякакви масови прояви днес, предаде Франс прес.

Парадоксът е очевиден: 25 януари е обявен за Ден на Революцията от 2012 г., но за днес не се предвижда никаква церемония. Направено е всичко да се попречи на събирания на млади хора, които смятат, че други са си присвоили тяхното въстание.

В центъра на Кайро само десетина полицаи охраняват площад "Тахрир", епицентърът на бунта, който свали от власт президента Хосни Мубарак на 11 февруари 2011 г. Множество бронирани машини с полицаи и военни стоят в готовност по съседните улици.

Преди пет години, на 25 януари 2011 г., този площад бе запълнен от милиони хора, които искаха напускането на президента Мубарак, управляващ страната с железен юмрук от 30 години.

Тогава главната им мишена бе полицията, която безнаказано арестуваше и изтезаваше, но искаха също "хляб, свобода и достойнство".

На 3 юли 2013 г. обаче шефът на армията генерал Абдел Фатах ас Сиси свали от власт от хвърли в затвора първия демократично избран президент - ислямиста Мохамед Морси, с което сложи край на управлението на правителството на "Мюсюлманските братя", обвинено в некомпетентност.

След като потушиха в кръв протестите на привържениците на Морси, новите управляващи се заеха със светската лява опозиция.

"Ще са нужни 20-25 години за установяването на истинска демокрация в Египет", предупреди Сиси по време на предизборната си кампания за президентските избори, които печели убедително през 2014 г.

"Революцията бе конфискувана, а след това погребана", заяви Карим Битар, научен работник в парижкия Институт за международни и стратегически отношения.

Движението "6 април", което бе водещо в революцията от 2011 г., сега е забранено, а редица негови водачи са в затвора за нарушаване на спорен закон за ограничаване на демонстрациите.

Египет отново се връща към състоянието на полицейска държава, предупреждава "Амнести интернешънъл".

"Десетки хиляди души са арестувани, а затворите в страната са пренаселени. Има сведения за изтезания и за стотици души, държани в затвора без обвинения и без съд", отбелязва правозащитната организация.

Споделяне

Още от Свят