ЕК: Българската икономика наваксва, но има още много да догонва

Данните за страната все още не са положителни в сравнение с миналата година, но отбелязваме подобрение спрямо предишното тримесечие, заяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) по икономическите и валутни въпроси Амадеу Алтафаж.

Той каза, че България все още има много да догонва, но това ще зависи до голяма степен от външното търсене, което може да даде възможност на страната, както и на цялата европейска икономика, да се възстанови по-бързо.

"България не е източник на несигурност, българската икономика наваксва изоставането. Като цяло оставаме оптимисти за икономиката на България", посочи Амадеу Алтафаж, цитиран от БНР.

Според данни на Евростат за икономиката на Европейския съюз през второто тримесечие на тази година общността вече изпреварва САЩ по икономически растеж. За периода април-юни растежът и в еврозоната, и в ЕС като цяло е бил 1 процент. Според Амадеу Алтафаж това дава нужната увереност, че европейската икономка се възстановява, инвестициите се увеличават и потреблението расте. Остават обаче някои външни рискове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?