ЕК: Държавите от ЕС не трябва да отблъскват бежанците

"Отблъскването на бежанци по границите не е позволено нито от законите на ЕС, нито според международните задължения на държавите от общността", заяви във вторник Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

 

Попитан как оценява издигнатите досега стени в Испания и Гърция срещу потока от мигранти, той посочи, че държавите от ЕС сами могат да преценяват какви мерки да предприемат, за да опазят границите си.

 

Винаги сме казвали, че стените не решават проблемите. Решението е в постоянно структурно управление на потоците от мигранти и хора, които търсят убежище, добави говорителят.

 

България също обяви намерение да издигне временна преграда по участък от границата с Турция.

 

"Никой, който пристига на територията на ЕС с молбата за получаване на убежище, не може да бъде отблъскван, нито може да получава отказ на подобна възможност", заяви Черконе, цитиран от БТА.

 

По думите му това означава, че държавите от ЕС трябва да бъдат в състояние да направляват тези потоци при пълно спазване на основните свободи и на отговорностите, произтичащи от членството в Общността и на международно равнище.

 

Той добави, че това е задължение, което произтича не само от международните конвенции и европейското право, но и от основните ценности , на чиято основа е изграден ЕС. Това

изявление важи за всички държави от ЕС, поясни говорителят.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?