ЕК дава кратък срок на 6 държави да се придържат към правилата за свобода на движение

ЕК дава кратък срок на 6 държави да се придържат към правилата за свобода на движение

Европейската комисия съобщи, че дава 10 дни срок на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на движение.

Целта е да намерим решение възможно най-бързо, това е в интерес и на държавите, заяви говорител на комисията. Надяваме се да не се стига до правна процедура, защото това би отнело време, добави той.

По неговите думи е необходимо държавите да се придържат по-тясно към препоръките на Съвета на ЕС, свързани с ограниченията за преминаване на границите като част от мерките за борба с пандемията. Той поясни, че посочените държави са забранили пресичането на границите, без да следват препоръката мерките да бъдат съразмерни на заплахата.

Германски министър защити ограниченията по границите на страната му, въведени наскоро като мярка срещу разпространението на по-заразните разновидности на коронавируса, предаде Ройтерс.

"Тези ограничения очевидно поставят под огромно напрежение пограничните региони, всекидневно пътуващите до работните си места хора, превозите на стоки и общия пазар, но предпазването на нашите граждани е от първостепенно значение", заяви германският министър на европейските въпроси Михаел Рот, преди да се срещне днес с колегите си от Евросъюза.

Той обаче посочи, че Германия се опитва да избегне въвеждането и по границата с Франция на рестрикции, подобни на тези по границите с Чехия и Австрия.

Германия е в тясна връзка с френските власти, за да осигури съгласуваност на въвежданите по границата ограничения, каза Рот. Той добави, че засега в страната му не е установено разпространение на новите разновидности на вируса, което да е дошло от Франция за разлика от случая с Чехия.

"Смятаме, че основателно преследваната от Германия цел - опазването на общественото здраве в условията на пандемия - може да бъде постигната и с нетолкова рестриктивни мерки", се казва в писмо на ЕК до германския постоянен представител в Евросъюза.

Днес по искане на комисията европейските министри на държавите членки се събират да обсъдят именно въпроса за ограничителните мерки по границите.

На 14 февруари Чехия, Словакия и австрийската провинция Тирол бяха поставени в списъка на Германия с места с притеснително разпространение на новите разновидности на вируса. Това доведе до почти пълна забрана за влизане на германска територия на хора, идващи от тези страни, с малки изключения като например шофьорите на камиони.

В последно време тези мерки причиниха транспортен хаос по магистралите в Чехия, които водят към границата с Германия, тъй като властите срещаха трудности да проверяват дали всички водачи на тежкотоварни автомобили разполагат с необходимото удостоверение за тест за коронавирус.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер преди това отхвърли критиките на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа