ЕК е готова да обсъжда квотите за имигранти

Брюксел е готов да обсъжда метода за разпределяне на търсещите убежище в ЕС, след като първото предложение беше отхвърлено от Париж и Берлин, заяви еврокомисарят по
вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс прес.

Миналата седмица Европейската комисия поиска от страните членки да поемат грижите за 40 000 търсещи убежище, произхождащи от Сирия и Еритрея, пристигнали в Италия и в Гърция, както и за 20 000 сирийски бежанци. Разпределението трябваше да се базира на населението и БВП на страните, равнището на безработицата и на броя на вече приетите търсещи убежище.

"Това предложение е напълно разумно, като се има предвид, че 6000 мигранти пристигнаха в ЕС само през последните дни", заяви Аврамопулос на среща с министрите на вътрешните работи на шест европейски страни (Германия, Испания, Франция, Италия, Полша и Великобритания) в Морицбург, близо до град Дрезден.

"Въпросът, по който трябва да се състоят допълнителни дискусии, е методът за разпределение, за да се определи нивото на споделяне на отговорност за всяка страна член", добави той.

Франция и Германия поискаха в съвместно изявление да се преразгледат методите за преразпределение. Според Париж и Берлин двете страни вече полагат значителни усилия, които трябва да се отчетат по-добре при разпределянето на бежанците.

"В момента пет страни членки си поделят 75 на сто от търсещите убежище: Франция, Германия, Швеция, Италия и Унгария", посочиха те, добавяйки, че това трябва да се промени.

Български евродепутати също се обявиха срещу квотите заради миграционния натиск. От ЕК обаче коментираха, че към момента няма миграционен натиск в нито една друга страна от ЕС, освен Италия и Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа