ЕК е готова да преговаря с Лондон за преходен период до 31 декември 2020 г.

Мишел Барние

Европейската комисия прие в сряда насоките на Европейския съвет за продължаване на преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние съобщи, цитиран от БТА, че се предвижда договарянето на преходен период, който ще приключи на 31 декември 2020 година. Дотогава Великобритания ще трябва да прилага законодателството на ЕС, без да участва в неговото приемане.

Барние отбеляза, че според насоките на Европейския съвет ЕС е открит бъдещите отношения с Лондон, освен търговията и икономиката, да обхващат също борбата с тероризма и международната престъпност, както и сигурността, отбраната и външната политика.

 

Той уточни, че повечето от бъдещите споразумения ще подлежат на ратификация от националните парламенти в ЕС. По неговите думи темата за икономиката ще бъде "само глава" в бъдещото споразумение.

Главният европейски преговарящ не отхвърли възможността Великобритания да преговаря по двустранни договори в преходния период. Той изрази очакване преговорите за бъдещите отношения Великобритания-ЕС да започнат в края на март догодина.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?