ЕК е привикала турския постоянен представител в ЕС за изясняване изявления на Ердоган

ЕК е привикала турския постоянен представител в ЕС за изясняване изявления на Ердоган

Турският постоянен представител в ЕС е бил привикан в четвъртък в Европейската служба за външно действие. Това съобщи на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Турският дипломат е бил призован да даде обяснения заради последните изявления на президента Реджеп Ердоган. Дипломатът е бил приет от директор във външната служба на ЕК.

Говорителят отбеляза, че се очакват обяснения за думите на Ердоган от вчера, че "нито един европеец, нито един човек от Запада няма да може да се движи безопасно по улиците", ако Европа не спазва човешките права и демократичните норми.

Турция не е страна, която може да бъде унижавана, чиито министри може да бъдат гонени и чиито граждани може да бъдат влачени по земята, каза Ердоган по повод скандалите с Холандия и Германия. Ако поемете по този опасен път, вие ще пострадате най-силно, каза Ердоган.

По повод това, че часове след думите на Ердоган беше извършен атентат в Лондон, говорител на ЕК призова да не се правят обобщения в подобен деликатен момент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа