ЕК иска още анализи, преди да финансира "Тракия"

От Европейската комисия са поискали разяснения във връзка с подадената апликационна форма за магистрала 'Тракия", съобщи в сряда министърът по еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от "Дневник". Без одобрението на документа страната няма да получи европейското финансиране за проекта, чиято индикативна стойност е 350 млн. евро.

По-рано ЕК изпрати до българските власти две писма с въпроси, свързани с проекта за финансиране на софийския завод за боклук и засега отказва да отпусне пари за съоръжението, преди да се направят допълнителни икономически обосновки и разчети за разходите, както поправки в основните компоненти на проекта.

Въпросите са свързани основно с преминаването през защитени зони по "Натура", каза министър Дончев. Най-проблемен се е оказал хабитат от папрати, но сме направили всичко възможно той да бъде опазен, каза зам.-министърът по транспорта Ивайло Московски. По думите му останалите въпроси били технически и свързани с екологията.

Отговорите, които сме изпратили на запитванията, удовлетворяват Брюксел, каза министър Дончев и изрази оптимизъм, че все пак формата ще бъде одобрена до края на годината, както от месеци се кълнат регионалният министър Росен Плевнелиев и шефът на пътната агенция Божидар Йотов. Според Дончев няма случай по такива сложни проекти Еврокомисията да не е изисквала допълнителна информация, а одобрението им обикновено отнемало около година.

Напъните пътните проекти от Оперативна програма "Транспорт" да преминат от транспортното министерство към "отличниците" от регионалното министерство имат частичен успех, тъй като ведомството на Плевнелиев вече е определено за междинно звено по управление магистралите, стана ясно от думите на Дончев. Целта е да се ускори усвояването на евросредствата, които са над 1 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?