ЕК не е приела днес решение да изправи Полша пред Европейския съд

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс

Европейската комисия е обсъдила в сряда въпроса с върховенството на закона в Полша, но не е приела решение. Това потвърди говорител на комисията след седмичното заседание на еврокомисарите.

По-рано тази седмица ЕК съобщи, че днес ще обсъди две спешни наказателни процедури. Говорителят заяви, че не са били приемани решения по наказателни процедури. Той не отговори дали зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс е предложил Полша да бъде предадена на съд и това предложение е било отхвърлено от останалите еврокомисари.

Снощи Тимерманс заяви на пресконференция, че комисията ще използва всички средства, с които разполага, за да поправи онова, което е необходимо. Спешно е, няма време за губене, възможно е въпросът да бъде отнесен до Европейския съд, добави той.

Съветът на ЕС вчера също не обсъди и не прие решения за по-нататъшното развитие на процедурата по чл. 7 от общностния договор срещу Полша, заведена от ЕК. Австрийското председателство на Съвета на ЕС изрази надеждата, че все още е възможно да се постигне споразумение с Варшава.

Чл. 7 от договора за ЕС, задействан срещу Унгария и Полша, предвижда възможност дадената страна да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Тимерманс снощи коментира, че се преследва не (тази) крайна цел, а преминаването през процеса на посочване и поправяне на грешките.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа