ЕК не отстъпва от обвързването на бюджетните разходи с върховенството на закона

Дидие Рейндерс

Ден преди предстоящото заседание на Европейския съвет, посветено на бъдещия бюджет на ЕС, Европейската комисия потвърди настояването си новите бюджетни разходи да бъдат обвързвани с въпроса за върховенството на закона.

Предлагаме отхвърлянето на това предложение да може да се постигне с обратно квалифицирано мнозинство (от 55 на сто от държавите от ЕС, представляващи 65 на сто от европейското население), посочи на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. За това ще настояваме пред Европейския съвет, добави той.

За нас връзката между върховенството на закона и бюджета е важна, не само за да защитим общите средства. Може би Европейската прокуратура ще се намесва в определени случаи, но целта ни е да предотвратим тази необходимост, посочи Рейндерс. По неговите думи ЕК и германското председателство на Съвета на ЕС обсъждат дали до края на годината да бъдат предприети нови стъпки в процедурата за лишаване на Унгария от право на глас на министерските заседания заради постоянна заплаха за законността.

Не приемам въвеждането на условия за бюджетните разходи да бъде пожертвано в преговорите в Европейския съвет, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова. Бюджетът на ЕС не е само пари, а и принципи. ЕК ще защитава своето предложение, това е жизненоважно за европейците, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа