ЕК: Няма сигнал от Великобритания за запазване на ограниченията на трудовия пазар

Европейската комисия не е получила никакъв сигнал от Великобритания, че тази страна смята да запази ограниченията за свободно движение на работници от България и Румъния след 31 декември 2013 г.. Това заявил пред румънската агенция Аджерпрес Джонатан Тод, говорител на европейския комисар за заетостта, социалните въпроси и социалното подпомагане Ласло Андор.

До момента Европейската комисия отказва да коментира онлайн петицията срещу имиграцията, лансирана миналата седмица от британския вестник "Дейли експрес", но уточни какви биха били последствията от запазване на ограниченията на трудовия пазар след изтичането на преходния период от седем години, предвиден в договора по присъединяване на Румъния и България, отбелязва агенцията.

Ограниченията на трудовия пазар за румънци и българи все още съществуват в девет държави от ЕС (Австрия, Германия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания, Ирландия и Испания) и ще бъдат премахнати на 31 декември 2013 г.

Говорителят Джонатан Тод подчерта, че Европейската комисия има твърда позиция в подкрепа на гарантирането на правото на всеки гражданин на ЕС да работи без ограничения във всяка страна членка.

Говорителят напомни, че евентуално запазване на ограниченията след 31 декември 2013 г. би било нарушение на договорите, а ЕК би започнала процедура по нарушение.

Миналата седмица британският вестник "Дейли експрес" започна кампания, наречена "кръстоносен поход" за контрол на мигрантите от Румъния и България. Според сайта на изданието над 35 000 души са подписали петиция, която призовава британското правителство да запази строг контрол над имигрантите в рамките на Европейския съюз.

Румънският евродепутат Каталин Иван изпрати писмо до "Дейли експрес", с което призова вестника да спре тази кампания, напомняйки че след 1 януари 2014 г. не може да съществуват повече ограничения на пазара на труда.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа