ЕК облекчава регистрацията на автомобил в друга държава членка

ЕК облекчава регистрацията на автомобил в друга държава членка

Брюксел предприема действия за драстично намаляване на излишната административна тежест при пререгистрация на автомобили от една в друга държава членка, съобщиха от Европейската комисия в сряда.

Няма да е необходимо гражданите, които работят в друга държава от ЕС и използват служебен автомобил, да пререгистрират превозното средство. Като цяло се предвижда значително опростяване на административните формалности при пререгистрация в рамките на ЕС на леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони, например в случаите, когато дадено лице се премести да живее в друга държава от ЕС, както и когато закупи автомобил втора употреба от друга държава от ЕС.

Невъзможно ще стане и регистрирането на откраднат автомобил в друга държава от ЕС. Значително ще намалеят разходите на фирмите за отдаване на автомобили под наем, които ще могат вече да прехвърлят автомобили в друга държава от ЕС по време на ваканционните периоди, без да е необходимо да ги пререгистрират. Това е добра новина за туристите, тъй като се очаква след приемането на предложението наемането на автомобил да стане по-евтино.

Очаква се предложението, представено от заместник-председателя на Европейската комисия Антонио Таяни, да спести минимум 1.5 млрд. евро годишно на дружествата, гражданите и органите, отговарящи за регистрацията.

Всяка година гражданите и дружествата в ЕС се изправят пред необходимостта да преместят близо 3.5 млн. превозни средства в друга държава членка и да ги регистрират в съответствие с националното законодателство.

Процедурата в момента е тромава и дълга заради различните нормативни уредби и противоречащи си изисквания на различните страни членки. Тя отнема средно 5 седмици, а разходите по нея за гражданите и дружествата се оценяват на 400 евро. Освен това сегашните проблеми на практика възпрепятстват свободното движение на стоки, услуги и работещи и пречат на растежа и създаването на работни места в Европа, смятат в Брюксел.

Сега предстои предложението да бъде обсъдено от Европейския парламент и от Съвета. След като то бъде одобрено, държавите членки ще разполагат с една година, за да се подготвят за новите процедури, като например софтуер за обмен на данни и т.н. По-късно тази година ЕК ще предприеме инициатива за изясняване на правилата на ЕС, които държавите членки трябва да спазват при облагане с данъци във връзка с регистрацията и движението по пътищата на превозните средства.

Комисията ще формулира препоръки за подобряване на единния пазар, по-специално с цел избягване на двойното данъчно облагане на автомобилите при преместване на гражданите от една държава членка в друга, както и за премахване на пречките пред трансграничното отдаване под наем на автомобили.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?