ЕК още не е готова да съобщи каква сума ще осигури на България заради бежанците

Засега Европейската комисия не може да посочи сумите, с които е готова да помогне на България за справяне с бежанците от Сирия. Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в отговор на въпрос, предаде БТА от Брюксел.

Преди няколко дни от България се завърнаха експерти от дирекция "Вътрешни работи" на ЕК, отбеляза комисарят. С българските власти уточняваме нуждите, които страната изпитва от огромния бежански натиск, настъпил за толкова кратко време, добави тя.

Малмстрьом отбеляза, че нашата страна може да получи финансова и техническа помощ. Надяваме се да можем да помогнем, допълни тя.

Финансовата помощ за България за справяне с бежанците вече е потвърдена, но по-големият проблем на Европейската комисия е как тя ще бъде усвоена, съобщи в неделя еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева. "Европейската помощ е вече факт. Финансовата помощ е потвърдена, материална помощ е на път към България", заяви Георгиева пред БНР, но не можа да каже колко точно е финансовата помощ, но увери, че е значителна.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС