ЕК откри наказателна процедура срещу Франция

ЕК откри наказателна процедура срещу Франция

Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу Франция заради експулсирането на роми за Румъния и България, предадоха информационните агенции. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг съобщи, че Париж е нарушила европейските правила за свобода на движението.

Според Рединг Франция не е успяла да приложи във вътрешен закон европейска директива на ЕС от 2004 г. за свободата на движение, която определя процедурите за депортиране на нелегалните имигранти. Комисията ще изпрати на Франция ултимативно писмо с искане за пълно включване в националното законодателство на директивата, ако тя не представи проектозакон за това и точен график за неговото приемане преди 15 октомври. Изпращането на писмото ще открие процедурата за нарушение на европейското законодателство

Засега решението за откриване на процедурата е само политическо

Европейски източник уточни, че ЕК е взела в сряда политическо решение да открие процедура за нарушение заради неприлагане на директивата, но официалното решение ще бъде взето през октомври. Така Париж разполага с още време, за да избегне официалното стартиране на процедурата, отбелязва Франс прес.

Процедурата за нарушение може да доведе до изправяне на Франция пред Съда на ЕС, но 90 процента от тези случаи са решавани на по-ранен етап. Президентът Никола Саркози каза неотдавна, че евентуалните недостатъци в националното законодателство в областта на свободното движение ще бъдат "естествено коригирани".

В сряда Европейската комисия заплаши да открие срещу Франция и втора процедура за нарушение - за дискриминация. Тя взе предвид гаранциите, дадени по този въпрос от страната, но поиска допълнителна информация.

Париж приветства от своя страна решението на ЕК да му даде срок до средата на октомври да избегне стартирането на процедурата срещу нея. От френското външно министерство съобщиха, че правителството ще анализира подробно исканията на комисията, преди да вземе решение за евентуални последващи действия.

Отношенията между ЕК и Париж се изостриха, когато Рединг сравни депортацията на ромите със сходната, по думите ѝ, през Втората световна война.

До момента България се въздържа да взема отношение по скандала. Премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма проблеми с Франция и не иска страната ни да бъде замесвана, за да нямаме проблеми с приемането ни в Шенгенското пространство.

Франция е върнала около 50 български граждани. Всеки от тях се е съгласил на това доброволно, след като е получил безвъзмездно от френското правителство по 300 евро за възрастен и по 100 евро за дете. Върнатите за Франция досега са около 1000 души.

Париж въвежда биометрични досиета за депортираните чужденци

Докато в Брюксел се обсъждаше наказателната процедура срещу Париж, стана ясно, че Франция ще въведе от този петък биометрични досиета за чужденците, получили помощи за връщане в родните си страни. Напускайки Франция, те ще трябва да оставят пръстови отпечатъци.

Процедурата, която е под контрола на Френската служба за имиграция и интеграция, ще даде възможност да се противодейства на измамите с помощите за връщане, отбелязва френското министерство на имиграцията, съобщи Франс прес в сряда, цитирана от БТА.

Отпечатъците ще бъдат въведени в базата данни Оскар (Опростен механизъм за контрол на помощите за връщане). Той бе създаден с указ на 26 октомври 2009 г. и представлява база данни с информация за самоличността на лицата, ползвали трите вида помощи за връщане (хуманитарна, доброволна и за интегриране).

Властите подозират ромите, че заминават и се връщат обратно във Франция, за да ползват няколко пъти под фалшива самоличност хуманитарната помощ за връщане, която е 300 евро за възрастен и 100 евро на дете и отделно билет за път.

През 2009 г. са отпуснати 15 236 помощи за връщане от бюджет от девет милиона евро, същата сума като тази за 2008 г.

"Биометричните досиета представлява огромна заплаха за ромите в контекста на ксенофобската кампания, която се води срещу тях от правителството от това лято", заявиха на 21 септември три асоциации, сред които и Лигата за правата на човека. Според тях помощите за връщане в действителност са инструмент за изгонване на чужденци с нередовни документи, предимно от Румъния и България.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?