ЕК откри наказателна процедура срещу Лондон заради нарушение на сделката за Брекзит

ЕК откри наказателна процедура срещу Лондон заради нарушение на сделката за Брекзит

Европейската комисия открива наказателна процедура срещу Великобритания заради британския законопроект, който влиза в разрез с постигнатото споразумение за оттеглянето на страната от ЕС, съобщи в четвъртък председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен. Тя поясни, че до края на септември Лондон е разполагал със срок да промени законопроекта. Тъй като досега това не се е случило, ЕК започва наказателната процедура и очаква отговора на британските власти до началото на ноември.

Ако законопроектът бъде приет без изменения, би бил в противоречие с договореностите за ирландската граница. Той би поставил под съмнение принципа на добра воля, заложен в споразумението, поясни председателят на ЕК.

Ние стоим зад нашите ангажименти, добави тя.

Сега Лондон има един месец, за да отговори на официалното писмо на ЕС и още по-дълго време, за да промени законопроекта, преди да бъде задействана процедурата пред Съда на ЕС. Евентуална присъда може да доведе до сериозни глоби, но това ще отнеме години, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът, който отменя частично споразумението за Брекзит, бе приет тази седмица на трето четене в Камарата на общините с 340 гласа "за" срещу 256 "против" и предстои да бъде разгледан в Камарата на лордовете.

Той променя някои от положенията, предвидени в споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, свързани с британската провинция Северна Ирландия. Тези клаузи целят да избегнат наличието на физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е членка на ЕС.

Според британския премиер Борис Джонсън законопроектът защитава териториалната цялост на Обединеното кралство, като гарантира стокообмена между Великобритания и Северна Ирландия. Но за европейците това е удар по взаимното доверие и то в критична фаза в преговорите за бъдещите отношения, водени от Мишел Барние от европейска страна и Дейвид Фрост от британска.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес