ЕК почва запърво разследване срещу България за незаконна държавна помощ

Европейската комисия започва първото т.нар. задълбочено разследване заради плановете на България да разсрочи дълг от 9.8 милиона евро за фирма "Русе Индъстри", производител на метални конструкции и елементи. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК в сряда. Комисията се съмнява, че мярката е в съответствие с правилата в Европейския съюз за оказване на помощ за оздравяване и преструктуриране на компании.

"Трябва да сме сигурни, че планираната мярка в полза на "Русе Индъстри" отговаря на правилата за преструктуриране и по-точно, че компанията е жизнеспособна в дългосрочна перспектива, както и че помощта няма да окаже отрицателно влияние върху конкуренцията", коментира комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня.

ЕК е била уведомена от българските власти на 30 юни миналата година за планове за преструктуриране на дълга на "Русе Индъстри" АД. Предложената мярка е за отсрочване и разсрочване на дълг от 9.8 милиона евро към държавата, дължим отпреди 2007 г., когато България бе приета в Европейския съюз.

По тази причина произходът на дълга не е предмет на разследването, но последващите субсидии, свързани с разсрочването на дълга, трябва да са в съответствие с правилата в ЕК. От Брюксел са на мнение, че компаниите трябва да получават еднократна помощ, а не да бъдат постоянно субсидирани, тъй като така се изкривява конкуренцията на пазара. В случая от ЕК се опасяват, че "Русе Индърсти" е получила веднъж разсрочване на дълга, а допълнителни субсидии изкуствено я поддържат жива.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи за нова наказателна процедура срещу България заради незаконна държавна помощ. Той обаче спомена, че разследването е заради "Русенска корабостроителница". Приватизираното дружество също искаше да разсрочи дългове към държавата за около 15 млн. лева.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?