ЕК повиши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната и ЕС

ЕК повиши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната и ЕС

Европейската комисия повиши леко прогнозата си за растежа на еврозоната през 2017 година и остави без промяна очакванията си за 2018 година въпреки все още голямата несигурност, свързана предимно с Брекзита и икономическата политика на САЩ, информира Франс прес.

Очакванията за растежа в целия ЕС са повишени и за двете години, се посочва на сайта на комисията.

В пролетните икономически прогнози, които ЕК оповести в четвъртък, се очаква растеж в еврозоната от 1,7 процента тази година и 1,8 на сто догодина, след като за миналата година показателят бе 1,8 процента. В зимните си икономически прогнози, публикувани на 13 февруари, институцията предвиждаше растежът тази година да достигне 1,6 процента, а догодина 1,8 на сто в 19-те страни, ползващи единната европейска валута.

За целия Европейски съюз ЕК очаква растежът за тази и следващата година да бъде 1,9 процента, което е повишение спрямо очакванията през февруари, когато институцията прогнозираше растеж от по 1,8 на сто, се посочва на сайта на комисията.

Несигурността около икономическите перспективи остава засилена, се посочва в съобщението на комисията.

Сред факторите, носещи риск, Брюксел отбелязва американската икономическа и търговска политика, геополитическото напрежение и програмата за икономическата трансформация на Китай, както и състоянието на банковия сектор в Европа.

Предстоящите преговори с Великобритания за излизането на страната от ЕС също се смятат за евентуален риск.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа