Кабинетът може да повиши прогнозата за ръста на икономиката ни на 3.9%

Кабинетът може да повиши прогнозата за ръста на икономиката ни на 3.9%

Възможно е кабинетът да повиши прогнозата за ръста на икономиката на България през 2017 г. на 3.9 %, но това ще зависи от показателите през второто тримесечие на годината, коментира финансовият министър Владислав Горанов в интервю за агенция Блумбърг, цитирано от пресцентъра му в сряда.

"Публичното и частното потребление ще бъдат основният източник на растеж. Имаме ниски данъци и ниски производствени разходи, но в същото време инвестициите са ограничени поради липсата на увереност, че същите ще бъдат защитени при евентуални търговскоправни спорове“, посочи той. Затова и съдебната реформа е водещ приоритет за правителството – за да се гарантира равно третиране на всички стопански субекти, допълни финансовият министър.

Той не смята, че банковият сектор носи някакви рискове за икономиката ни, но очаква по-голяма активност от финансовите институции, така че увеличеното кредитиране да осигури допълнителен потенциал за икономически растеж. Той допълва, че равнището на необслужваните кредити намалява и банковата система има капацитета да намали равнището им до средното за ЕС през следващите 3 години.

Неговите очаквания са и бюджетният дефицит през тази година да бъде по-нисък от заложената цел.

"Няма никакъв фискален риск. Успяхме да убедим коалиционните партньори на правителството, че бюджетът не може да бъде увеличаван толкова, колкото биха искали те“, посочи Горанов. Той отново отбеляза, че бюджетът е натрупал достатъчно резерви и няма да има никаква нужда от външно финансиране за тази и евентуално за следващата година.

Финансовият министър коментира още, че икономическият растеж на България през последните няколко години е показал слабост на пазара на труда вследствие на напускането на страната на голям брой квалифицирани работници, като същевременно много от останалите тук работници нямат необходимата квалификация. "За съжаление образователната система не отговаря на потребностите на икономиката и нейното реформиране е приоритет“, обръща внимание той.

По отношение възобновяването на прекратения строеж на АЕЦ "Белене“ министърът на финансите повтори досегашните изявления на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър теменужка Петкова по темата, че се търси реализация чрез частни инвестиции, без никакви държавни гаранции и без гарантирано закупуване на енергията или гарантирани цени на енергията. Той потвърди думите на Петкова от миналата седмица, че ако проектът не бъде завършен като частна инвестиция, ще се търси вариант доставеното вече ядрено оборудване да се използва за увеличаване на капацитета на АЕЦ "Козлодуй“.

Министърът каза също, че държавата не възнамерява да купува бизнеса на ЧЕЗ в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес