ЕК предлага по-лесен достъп до визи за Шенген

Европейската комисия представи предложение за осигуряването на по-лесен достъп за краткосрочен престой в Шенген, съобщава БТА във вторник.

Отбелязва се, че много граждани на страни извън ЕС, които желаят да пътуват до Общността, често са изправени пред продължителни, тежки и скъпи процедури за издаване на визи. С представените днес предложения се очаква силно да бъдат съкратени и опростени процедурите за чужденците, които желаят да дойдат в ЕС за краткосрочен престой. Очаква се това да доведе до икономии и по-малко бюрокрация, като същевременно се запази равнището на сигурност.

Предоставянето на по-лесен достъп до Шенгенското пространство за законно пътуващите ще улесни посещенията на приятели и роднини, както и предприемаческата дейност, пояснява ЕК. Това би насърчило икономическата дейност и създаването на работни места. Проучване показа, че през 2012 г. общо 6,6 милиона потенциални пътници от шест от страните с най-много пътуващи са били "загубени" заради тежките процедури за издаване на визи. Проучването показва още, че по-гъвкавите и достъпни правила за визите могат да доведат до увеличаване на пътуванията в Шенгенското пространство от 30 до 60 процента само от тези шест страни (Китай, Индия, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Украйна). Това би могло да означава общи преки приходи от 130 милиарда евро за пет години и да доведе до 1,3 милиона работни места в туризма и свързаните с него сектори.

Европа се нуждае от по-интелигентна визова политика, трябва да привлечем повече туристи, бизнесмени, научни работници, студенти, творци и професионалисти в областта на културата, заяви по този повод еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

ЕК предлага да бъде съкратен срокът за обработване и за вземане на решение за издаване на виза от 15 на 10 дни; предоставяне на възможност за подаване на заявленията за издаване на виза в консулствата на други страни от ЕС, ако държавата от Общността, компетентна за разглеждане на заявлението, не е представена или не разполага с представителство в страната на подаване на заявлението; значителни облекчения за редовни пътници, включително задължително издаване на многократна виза, валидна за три години; опростен образец на заявление и възможност за кандидатстване онлайн; възможност за държавите от ЕС да предвиждат специални схеми за предоставяне на визи на границата за максимум от 15 дни в една държава от Шенген; възможност за държавите от ЕС да издават при облекчени условия визи за посетители на важни събития; нов вид виза, позволяваща на законно пътуващите да се движат в Шенгенското пространство за период до една година (без да остават в една държава членка за срок, по-дълъг от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период).

Днешните предложения подлежат на одобрението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, което може да се очаква най-рано през 2015 година. Ако предложенията влязат в сила, промените ще се прилагат за всички държави от ЕС, които прилагат изцяло общата визова политика от Шенген, както и за четири асоциирани държави (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). България, Хърватия, Ирландия, Кипър, Румъния и Великобритания не участват във визовата политика, се отбелязва в съобщение на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?