ЕК: Преговорите с Великобритания са в задънена улица

ЕК: Преговорите с Великобритания са в задънена улица

Преговорите с Лондон са в задънена улица, каза главният преговарящ на ЕС по въпроса с оттеглянето на Великобритания Мишел Барние.

По думите му засега липсва доверие и то може да бъде постигнато, ако бъдат изпълнени британските ангажименти към ЕС. Според него ЕС и Великобритания са достигнали до "безизходица" по въпроса за уреждането на финансовите задължения на Лондон към Брюксел, което е "много обезпокоително".

Все още не са изчистени и въпросите за гарантирането на гражданските права и новата граница на ЕС с Ирландия.

Не направихме голяма стъпка напред, каза Барние след завършилия в четвъртък пети кръг от преговорите с Великобритания.

"Имаме обща цел - да постигнем споразумение, за да можем да договорим и бъдещото сътрудничество. Въпреки изявленията на премиера Тереза Мей във Флоренция, тази седмица британската страна не представи предложения за покриването на бюджетните си задължения", допълни той.

Барние каза, че няма да предложи на Европейския съвет да даде начало на преговори с Лондон за бъдещите търговски отношения на срещата на върха на 19 октомври.
Ръководителят на британския преговорен екип Дейвид Дейвис отново оспори оценката, че преговорите не бележат напредък и настоя следващата седмица Европейският съвет да даде на Барние необходимите правомощия, за да бъде напредъкът по-отчетлив.

"От юни насам постигнахме значителен напредък. Готови сме да започнем договаряне на бъдещите отношения с ЕС. Подготвяме се за всякакви сценарии", добави Дейвис.
Европейският съвет ще оцени следващата седмица хода на преговорите. Ако бъде отчетен достатъчен напредък, държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС могат да упълномощят Барние да договаря бъдещите отношения с Лондон.

Ако преговорите завършат без успех, Великобритания ще напусне ЕС през 2019 г. и ще продължи да търгува с Общността по правилата на Световната търговска организация.

Срокът на преговорите може да бъде удължен с единодушно решение на Европейския съвет. По същия начин може да бъде уважено евентуално решение на Великобритания да оттегли искането си за напускане на ЕС.

Очаквано след изявлението на Барние британската лира беляза лек спад.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?