ЕК препоръчва бързи тестове за Covid-19 и взаимно признаване на данните в ЕС

Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазването и безобасността на храните

Европейската комисия е приела препоръка за използването на бързи антигенни тестове за диагностика на Covid-19. Днешното решение следва препоръката на комисията от 28 октомври за осигуряване на общ подход и по-ефективни стратегии за тестване в целия ЕС.

Препоръката се основава на насоките, разработени с принос на държавите-членки и със съдействието на Европейския център за предотвратяване и надзор на заболяванията.

Тя предоставя насоки за това как да бъдат избрани бързите антигенни тестове, кога са подходящи и кой трябва да ги извърши.

Комисията призовава за взаимно признаване на данните от тестовете между държавите от ЕС.

Препоръката идва ден преди виртуалната среща на европейските лидери на 19 ноември, посветена на отговора на ЕС на пандемията. По рано, на Европейския съвет на 29 октомври, беше договорено да се координират повече методи за тестване.

Според ЕК бързите тестове ще помогнат за овладяване на пандемията и за постоянно наблюдение на застрашените от заразяване обществени групи, включително здравни работници и възрастни хора.

Комисията предлага да се правят бързи изследвания за антитела успоредно с тестовете RT-PCR. Взаимното признаване на данните от изследванията, извършени в упълномощени лаборатории, е от първостепенно значение за улесняване на свободата на движение, за проследяване и лечение на болните, се посочва в съобщението.

ЕК допълва, че е подписала споразумение с Червения кръст и Червения полумесец за осигуряване на 35,5 милиона евро за обучение за вземане на проби за изследване.

Научните и техническите разработки продължават да се развиват, предлагайки нови открития за характеристиките на вируса и възможностите за използване на различни методологии и подходи за диагностика. Затова Комисията остава в готовност да актуализира допълнително препоръката за използване на тестовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус