ЕК препрати въпросите за "българския Уотъргейт" към прокуратурата

ЕК препрати въпросите за "българския Уотъргейт" към прокуратурата

"Всички въпроси трябва да бъдат отнесени към главния прокурор. Няма да правя спекулации, докато няма установени факти."

Така говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей коментира във вторник изнесените преди ден от прокуратурата данни за редица нарушения при използването на мобилна техника за следене и подслушване в МВР.

"Не коментираме отделни случаи. Няма да правя предположения, докато върви разследването", заяви още Грей с уточнението, че "не сме получавали никакви документи, само бяхме информирани от главния прокурор по този случай".

Говорителят на ЕК определи като "напълно неуместно" да коментира подобно висящо разследване в България и припомни, че комисията вече е изразила тревогите си по отношение на страната ни в последния си мониторингов доклад.

Междувременно социалистите в Европейския парламент призоваха Европейската комисия да провери какви европейски принципи и норми са нарушени с незаконното подслушване у нас, и да вземе мерки.

Лидерът на евросоциалистите Ханес Свобода изрази съжаление, че в една страна от ЕС може да бъдат шпионирани политически опоненти и медии. Той призова българските власти за пълно изясняване на фактите и обстоятелствата: "Европейските институции, и конкретно ЕК, трябва да имат предвид това, което се случва - то не е нещо, за което можем да мълчим. Тук не става дума за политическо противопоставяне, а за спазване на европейските ценности и стандарти. Затова искаме Комисията да провери дали има нарушения на правилата и нормите, и ако това се потвърди, да вземе мерки".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа