ЕК призова да се забрани тютюнопушенето във всички страни от съюза

ЕК призова да се забрани тютюнопушенето във всички страни от съюза

Европейската комисия призова във вторник всички 27 страни членки на ЕС да въведат забрана за пушене на обществени места. В проектодокумент на комисията, цитиран от електронното издание EUobserver, се предлагат два варианта за ограничаването на тютюнопушенето в границите на съюза.

Първата опция въвежда пълна забрана във всички затворени или частично затворени работни или публични места, включително целия публичен транспорт.

Предлага се налагането на рестрикции за пушене на входовете на сградите, включително и места на открито, където могат да се получат струпвания на хора като автобусните спирки и пероните.

Втората възможност за налагане на ограничения, която предлагат от Брюксел, е по-мека, но се сочи и като по-неефективна. Тя включва създаването на специални помещения в заведения за пушачи, както и отделяне на места за тютюнопушене във всички сгради.

Целта на новата директива е намаляването на смъртните случаи, причинени от тютюнопушене. По думите на еврокомисаря по здравеопазването Маркус Киприану въпросът за това до каква степен ЕС ще се ангажира да приеме общ закон против тютюнопушенето остава открит.

Ирландия и Шотландия ще забранят в съвсем скоро време тютюнопушенето на затворени публични места и на работните места. Великобритания смята да въведе тези регулации през лятото.

Швеция, Италия и Малта имат правила, които позволяват пушене в помещения, само ако те са отделени и оборудвани с вентилация.

Франция, която до този момент се обявяваше против налагането на забрани за пушене, ще въведе в четвъртък частична забрана за пушенето на публични места. В същото време обаче Германия няма планове да налагат забрани против тютюнопушенето.

В документът на ЕК се сочи, че тютюнопушенето води до 650 000 смъртни случая всяка година в ЕС. Според експертите близо 15 процента от всички смъртни случаи в ЕС могат да се припишат на тютюнопушенето.

Споделяне

Още от Европа