ЕК разреши на 10 страни членки авансови преки плащания за фермерите

ЕК разреши на 10 страни членки авансови преки плащания за фермерите
Европейската комисия разреши на 10 държави от Европейския съюз да започнат с месец и половина по-рано преките плащания към селските стопани, предаде БНР в сряда.

България не е сред десетте страни, получили разрешението. Сред тях са Франция, Италия, Испания, Гърция и Румъния.

Получилите "зелена светлина" страни ще могат да отпускат на фермерите до 50 на сто от субсидиите за 2010 от 16 октомври, вместо от 1 декември, каквато е процедурата. Решението е било обосновано с кризата, намалелите доходи и затруднения достъп до кредити на селските стопани. 

Това се прави за втори път. Миналата година на държавите от ЕС бе дадено същото право. Сред тях бе и България, но не можа да се възползва, тъй като не беше спазила ангажимента си за обновяване на ортофото картата, по фермерите, заявили директни субсидии, очертават обработваемите площи и на тази база получават плащанията. Съществуваше дори опасност да не получат въобще парите. Спешно закупуване на сателитни снимки спаси положението, но временно. 

Тази година българските селски стопани отново няма да могат да получат по-рано субсидиите си, тъй като държавата отново е в нарушение на изискването за ежегодно обновяване на 20 на сто от дигиталната земеделска карта, обясниха от Министерството на земеделието и храните. Самолетното заснемане на 60 процента от територията на страната, за да се навакса изоставането от 2007 г., започна в началото на септември, след като бе проведена обществена поръчка за изпълнител на обновяването на картата. Вкарването на новите данни ще е факт едва в началото на 2011 г.

Затова и страната ни не е внесла искане в Европейската комисия за авансовите плащания, казаха от агроведомството по повод изявлението на пресслужбата на дирекция "Земеделие" на ЕК, че България не е заявила предоставянето на такава възможност.

Споделяне

Още от Европа