ЕК ще следи онлайн строежа на магистрала "Люлин"

ЕК ще следи онлайн строежа на магистрала "Люлин"
Изпълнителят на магистрала "Люлин", турският консорциум "Мапа-Ченгиз” ще монтира видеокамери по цялото трасе на аутобана, съобщиха във вторник от НАПИ. Така от ЕК и от агенцията ще могат да наблюдават строителството, което изостава с 5-6 месеца и сериозно застрашава завършването на проекта с европейски пари по програма ИСПА. Трасето трябва да е готово до 2010 г., а към момента работата е извършена на 25%.

От Европа не са разрешили възстановяване на междинните плащания по ИСПА. По тази линия трябва да дойдат 111.3 млн. евро за "Люлин". На 19 и 20-ти януари Главна дирекция "Регионално развитие" на ЕК ще проведе мониторингов комитет в пътната агенция и от оценката ѝ до голяма степен зависи дали европейските пари за пътища ще стигнат до страната ни.

Във вторник турският изпълнител е заявил, че в строителството на "Люлин" ще се включат 300 нови работници. Към момента се изграждат необходимите за целта битови помещения.

"Мапа – Ченгиз" са внесли предложение към строителния надзор за включване на две фирми подизпълнители – турската ИСТРА ООД и Минстрой Холдинг АД.

Три са ключовите момента за ускоряване на строителството, според "Мапа Ченгиз" – приключване на процедурите по отчужденията, изсичането на дърветата и преместването на инженерните мрежи.

Споделяне

Още от Бизнес