ЕК: Слабият растеж в България може да окаже лош ефект върху бюджета

Препоръчват се мерки срещу безработицата и сивата икономика

Европейската комисия предупреди, че слабият растеж може да окаже лош ефект върху бюджета.

"В ситуация на криза трябва да се фокусираме върху разходи, които поощряват растежа. Трябва и подобряване на нивото на спазването на данъчните изисквания. Плашещо е, че в България сивата икономика стига до 30%", предупреди Висенте Хуртадо Роа, експерт в отдел "Европа 2020" към генералния секретариат на ЕК.

В четвъртък Роа представи препоръките към България в рамките на европейския семестър 2012 на форум, организиран Представителството на ЕК в България. Препоръките за България за 2012-1013 г. към София са в седем области: фискална политика; пенсионна политика; пазар на труда и борба с бедността; образование; публична администрация; обществени поръчки и енергетика.

Роа коментира, че прекратяването на процедурата за свръхдефицит спрямо България е успех за правителството, но трябва да се подобри спазването на данъчните изисквания и да се увеличат мерките срещу данъчните измами.

"Вашата страна е една от първенците по отношение на фиска, но е в дъното на класациите за сива икономика, каза Висенте Роа и добави, че по официални данни у нас тя е 30 - 35 процента, а реално е дори много повече", каза Роа.

Той посочи още, че според ЕК е нужно "хармонизирането" на възрастта на пенсиониране при мъжете и жените и въвеждането на по-строги критерии за инвалидните пенсии. Освен това трябва да се ускори разкриването на работни места за младите хора, включително и чрез подобряване качеството на услугите на Агенцията по заетостта, посочи още той.

По официални данни младежката безработица у нас 30 процента.

Роа каза още, че България трябва да положи сериозни усилия и за подобряване работата на публичната администрация. Според ЕК за това ще помогне по-бързото въвеждане на електронно правителство и електронни лични карти.

Трябва да се подобри и изпълнението на обществените поръчки, като се засили дейността на контролните органи.

 

Освен това ЕК критикува България, че липсва конкуренция на пазара на електроенерегия и газ и затова и срещу страната са заведени процедури.

 

"Трябва да се диверсифицират и енергийните доставки за България", посочи още Роа.

Споделяне

Още по темата

Още от България