ЕК: Втора епидемична вълна е неизбежна

Стратегии и мерки: ранно и масово ваксиниране срещу грип, разширяване на тестовете, запасяване с лекарства и консумативи

ЕК: Втора епидемична вълна е неизбежна

Втора вълна на епидемията от Covid-19 е неизбежна, заяви в сряда еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Важно е при следваща карантина да се подходи по-умно, добави зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас на съвместна пресконференция. На нея ЕК представи краткосрочни мерки за укрепване готовността на европейските здравни системи за нова вълна от коронавирус.

Според препоръките на ЕК националните противоепидемични мерки трябва да бъдат съобразени с особеностите на населението, включително културологични, за да има обществено доверие. Това не е най-светлият час за ЕС, заяви Схинас по повод неизпълнението на досегашните препоръки на комисията.

Според ЕК е необходима е непрекъсната бдителност и готовност за бързи действия от нейна страна и от страна на държавите от ЕС, за да може разпространението на болестта да бъде овладяно, а новите общи ограничения на свободата на движение да бъдат избегнати.

По-ранна кампания с противогрипни ваксини

Всяка година сезонният грип създава натиск над европейските здравни системи, затова призоваваме държавите в ЕС да обмислят действия това да се предотврати, например с повишен достъп до ваксини, с по-ранно начало на кампаниите за ваксиниране и с разширяване на обхваната на тези кампании, с обществени поръчки за снабдяване с лекарствени изделия. Скоро се очакват насоките за това от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC). 

Според ЕК страните трябва да започнат по-рано и с по-широк обхват кампании за противогрипна ваксинация, за да се намалят рисковете от едновременни епидемии от грип и Covid-19 през есента. Комисията предупреждава страните да се снабдят с повече от обикновено инжекционни ваксини и да увеличат броя на ваксинираните лица.

Доставки на ремдесивир

Кириакидис съобщи, че ЕК още преговаря с производителя на лекарството ремдесивир, което ускорява възстановяването на пациентите с коронавирус. По нейните думи лекарството е доставено в ЕС, а новите количества, които сега се договарят, ще бъдат разпределени между европейските държави според нуждите.

Разширяване на изследванията

Комисията препоръчва разширяване на обхвата на изследванията, повишено проследяване на контактите на заразените и на надзора от страна на здравните власти за откриване на огнищата и ограничаване на разпространението на заразата.

ЕК прие и решение за укрепване на съвместимостта на мобилните приложения за проследяване на заразените и предупреждаване между държавите в ЕС.

Запасяване, трансфер на пациенти, кадри и данни 

Друга препоръка е снабдяването с лични предпазни средства, лекарства и здравни изделия чрез съвместни процедури за поръчки при извънредна обстановка и стратегически запаси на ЕС.

Препоръчва се поддържане на бърз достъп до средства за бързо действие в областта на общественото здраве, без да се пренебрегват други области на здравеопазването, включително чрез финансова подкрепа за преноса на здравни работници и пациенти между държавите от ЕС и съгласуване на разполагането на екипи и оборудване за спешна здравна помощ в държавите, подали искане по механизма за гражданска защита.

Според ЕК е необходимо държавите да обменят данни за въздействието от връщането на карантината, да бъде осигурена подкрепа за уязвими хора, психосоциална подкрепа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?