ЕК затяга еконормите за автомобилите

ЕК затяга еконормите за автомобилите

По-строги ограничения за съдържанието на въглероден двуокис в изпусканите от новите автомобили газови, обяви в сряда Европейската комисия. Новата стратегия предвижда до 2012 г. емисиите на генерирания СО2  във въздуха за всеки изминал километър да намалеят от сегашните 160 грама на 120 грама пределно допустима норма. За целта производителите на автомобили трябва да прилагат технологии и да лансират биологични горива, позволяващи по-малко емисии вредни газове.

Нормата ще се отнася и за производителите на компоненти за автомобилостроенето.

Статистиката на ЕК показва, че пътният транспорт в Евросъюза генерира една пета от емисиите на въглероден двуокис, а на леките коли се падат 12 на сто от този вид замърсяване на околната среда. Ако през последните 15 години в съюза емисиите вредни газове като цяло са намалели с 5%, то емисиите въглероден двуокис са се увеличили с една четвърт.

Според експертите, новите екоограничения ще влязат в сила от 2008 г., след като планираните норми се одобрят от Европарламента и правителствата на 27-те страни членки на общността.

Срещу затягането на нормите за изпускането на въглеродни емисии от автомобилите вече се обяви асоциацията на немските автопроизводители, мотивирайки се с това, че подобна мярка ще доведе до неминуемо поскъпване на возилата и вероятното прехвърляне на производството в държави с по-евтина работна ръка, за да се намалят разходите.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?