Екатерина Захариева ще участва в среща за 70-годишнината на НАТО във Вашингтон

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на посещение в САЩ, където ще участва в среща на министрите на външните работи от НАТО, съобщиха от МВнР във вторник. Във Вашингтон тя ще има и двустранни разговори.

Първите дипломати на страните-членки от Алианса ще се съберат на 3-4 април във Вашингтон във връзка с отбелязването на 70-ата годишнина от създаването на Пакта. Ще бъдат обсъдени конкретни актуални теми на сигурността, сред които състоянието на сигурността в Черно море, отношенията с Русия и съдбата на Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег, нетрадиционните предизвикателства като хибридни и кибер-войни, ролята на НАТО в борбата с тероризма.

Срещата на външните министри от НАТО ще бъде председателствана от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, а домакин на събитието е държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео. В срещата ще участват и представители на Република Северна Македония.

Програмата на посещението на министър Захариева предвижда и двустранни срещи във Вашингтон с Питър Наваро, специален помощник на президента на САЩ и директор на Националния съвет по въпросите на търговията и индустрията, с главния прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар, с председателя на Комисията по вътрешни работи в Сената Рон Джонсън и с Майкъл Маккол, заместник-председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите на Конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от България