Екатеринбург отмени преките кметски избори, за да се справи с критик на Путин

Екатеринбург отмени преките кметски избори, за да се справи с критик на Путин

Законодателите в четвъртия по големина руски град Екатеринбург гласуваха за отмяна на преките избори за кмет, за да намалят политическите перспективи на сегашния кмет, който е остър критик на Кремъл и местните власти, предаде Ройтерс.

През 2013 г. опозиционният политик Евгений Ройзман неочаквано спечели кметската надпревара с незначително мнозинство пред кандидата на управляващата партия "Единна Русия". Така Ройзман получи контрол върху града с население от близо 1,5 млн. души. Градът е разположен на 1500 км източно от Москва и е голям производствен център.

Ройзман е много критичен към президента Владимир Путин и прокремълския губернатор на Свердловска област, където е Екатеринбург. Кметът изрази и подкрепа за опозиционния лидер Алексей Навални, който не беше допуснат до участие в президентските избори миналия месец, спечелени от Путин.

Законодателите в Екатеринбург гласуваха с 42 срещу 4 гласа за отмяна на преките кметски избори. В бъдеще местните законодатели ще избират кмета на града от списък, изготвен от специална комисия.

Идеята за отмяна на преките избори беше предложена от губернатора на Свердловска област Евгений Кювашев с мотив, че така ще се спестят пари и ще се улесни вземането на решения.
Едва 2000 души участваха в понеделник в митинг с искане за запазване на преките избори и оставка на губернатора Кювашев.

Ройзман, чийто петгодишен мандат изтича през септември, заяви пред законодателите във вторник, че изборите са единствената възможност на жителите на Екатеринбург да участват в политическия живот и лишаването им от правото да избират кмет е обида за интелектуалните им възможности.

В по-малко от 10 руски градове все още се произвеждат преки избори за кмет, а в останалите кметът се назначава.

Споделяне

Още от Свят