Екипите на спешната помощ искат двойно увеличение на заплатите

Екипите на спешната помощ искат двойно увеличение на заплатите

Медиците в спешната помощ настояват за сто процента увеличаване на заплатите, ако се приемат законодателни промени, според които общопрактикуващите лекари няма да бъдат на разположение на пациентите 24 часа.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ Десислава Кателиева обясни в понеделник в столицата, че ако бъдат внесени такива промени, цялата отговорност за пациентите, чиито джипита не са осигурили денонощна медицинска помощ чрез дежурни кабинети, ще падне изцяло върху спешната медицина.

На последния си извънреден събор Българският лекарски съюз излезе с искане за регламентиране на работно време за общопрактикуващите лекари, които в момента законът задължава да бъдат на разположение денонощно, а ако не – да пренасочват дейността си към спешни или денонощни медицински центрове, което в повечето случаи те правят. По думите на зам.-председателя на съсловната организация Юлиян Йорданов, това е в конфликт с Кодекса на труда и е необходимо здравната каса да сключи договори с различни доставчици на спешни медицински услуги, за да могат джипитата да се асоциират с тях през нея.

Лекарите от спешната помощ настояха за ясно разграничаване в законовите текстове на понятията "спешна" и "неотложна", както и за изработване на алгоритми за дейността им, осигуряване на кадри в сектора и уеднаквяване на оборудването в линейките.

По думите на Марин Вълков, фелдшер в спешния център в Благоевград, сега в системата на спешната помощ работят 6 хиляди души, а за да се обслужва населението без закъснение и с добро качество, са необходими 12 хиляди.

Към момента осигурени кабинети за неотложна помощ има едва в 98 от 260 общини в страната, посочи Десислава Кателиева. Във все по-малко екипи има лекар, като в повечето случаи екипът се състои от медицинска сестра и фелдшер, особено в малките населени или отдалечени места.

Парамедиците трябва да намерят приложение в системата, но за това са нужни законови промени, каза Тодор Цанков, който работи като шофьор в пловдивския център за спешна медицинска помощ. Той учи за парамедик, но според действащите законови текстове не може да оказва спешна медицинска помощ, да дава лекарства на пациент и др.

Медицинските сестри също не могат да назначават сами терапия на нуждаещ се или да извършват каквато и да било дейност без лекарско решение, освен да правят сърдечен масаж, добави Кателиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България