Екоинспектори установиха незаконна сеч в резерват

Незаконен добив на дървен материал в Поддържан резерват „Богдан”, землището на гр. Копривщица, са установили експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)– София при направена в сряда проверка по текущ контрол, съобщиха екоинспекцията ден по-късно.

Констатирано е, че част от естествено повалените букови стебла са нарязани и приготвени за товарене и извозване. В момента на проверката, на територията на резервата се е намирал камион, натоварен с дърва, като част от тях са без поставена контролна горска марка. Съставен е протокол за установеното нарушение. На нарушителя ще бъде наложена административно наказателна мярка, допълниха от РИОСВ.

„Богдан” е единственият резерват на територията на планина Средна гора с площ от 113 ха. Резерватът обхваща билото и най-високите части на Същинската Средна гора. Обявен е през 1972 г. с  цел опазването на вековни гори, които растат в тази местност. Средната възраст на тези гори е 150 години. По-късно резерватът получава статут на поддържан резерват.

Споделяне

Още от България